Friday, October 19, 2012

Cerita Tentang Mengidam...

Salam Jumaat rakan-rakan semua. Pejam celik pejam celik kandungan Queen kini dah berusia 20 minggu (5 bulan). Terasa begitu cepat masa berlalu dalam masa sebulan lagi Queen akan memasuki trimester ke-3 dalam peringkat mengandung. Alhamdulillah semuanya berjalan lancar buat masa ini dan InsyaAllah segalanya akan dipermudahkan hingga ke akhirnya.

Bila seseorang ibu itu mengandung pasti tak lari dari topik mengidamkan? Selalunya bila sebut tentang mengidam tentulah mengenai makanankan? Ada yang mengidam makan pelik-pelik contohnya makan beras, kiwi kasut, sabun dan sebagainya lagi. Ada tak you all pernah dengar tentang mengidam benda-benda yang pelik ni? Ada juga ibu mengandung mengidam nak hisap rokok. Betul tak?

Memang pelikkan bila mengidam benda yang bukan-bukan ni. Adakah ia disengajakan atau pembawakan budak di dalam kandungan? Waallahualam... Yang pastinya selagi tak dapat apa yang diidamkan tu selagi itulah serasa macam ada yang tak kena tapi bila dah dapat? Automatik terasa sangat lega... Sakit pun boleh hilang.. kan? kan..? 

Alhamdulillah bagi Queen sendiri setakat ini tak adalah mengidam nak makan benda-benda yang pelik tu. Mengandung kali ini Queen cuma mengidam nak makan....





 *





*





*





*





*





lempeng kelapa + sambal ikan bilis
Mengidam makanan kampung jer... Senang nak buat senang juga nak dapatkan? Alhamdulillah... Lempeng ni mak Queen yang buatkan.. Terima kasih MAK!!! (^___^) Lepas ni tak tau la ada lagi tak yang diidamkan. Seronoknya bila mengandung ni cakap je nak makan apa pasti akan ada yang rela hati nak tunaikan permintaan tu. Betul tak? Kenapa agaknya?

Sewaktu mengandungkan Ammar dulu cerita mengidam Queen agak kelakar juga. Nak kata mengidam benda pelik-pelik tidaklah juga. Mengidam benda yang simple aje.. Tapi tak tahulah kenapa masa tu susah sangat nak jumpa. Merata mencari... Bila orang beritahu kat situ ada jual confirm En. Hubby pergi cari tapi bila dah pergi tak ada pula orang yang menjual benda yang diidamkan tu.

Merata pasar malam En. Hubby pergi mencari tapi tak ada juga yang menjual. Agak pelik! Masa Queen nak makan tulah boleh tak ada. Ada kes kebetulan bila di cari orang yang berniaga tu tak berniaga pula. Berlarutan sampai sebulan Queen menahan rasa semata-mata nak makan benda yang diidamkan tu. Nak dijadikan cerita agaknya dah sebulan menahan rasa nak makan tapi tak dapat-dapat pada suatu malam Queen MENANGIS sebab dah teringin sangat nak makan. Menangis sampai tertidur tau. Bukan menangis biasa ok... Menangis tersedu-sedu macam budak kecil... Bila teringat kenangan mengidam tu memang rasa kelakar sangat.

Bila dah menangis tu Queen tertidur... Tiba-tiba En. Hubby kejutkan Queen bangun dan di tangan En. Hubby ada makanan yang diidamkan. Masa kena kejutkan Queen tengok jam pukul 12.30 tengah malam. You all nak tau ke apa yang diidamkan sangat tu???




*




*




*




*




*





JAGUNG BAKAR!!!

Jagung bakar je yang diidamkan tapi boleh sampai menangis macam budak kecil... (^____^). Lebih terharu lagi bila En. Hubby kata MAK (MAK MERTUA) yang bakarkan. Bila mak mertua tengok Queen sampai menangis-nangis mak suruh En. Hubby beli jagung dan mak bakarkan. Alhamdulillah....

Bila dah dapat tu makannya tak habis pun sebatang. Makan asal dapat aje. Itu pun dah memadai.. Malam tu memang tidur dengan tersangat lena.... hehehehehe

p/s: Macam mana pula cerita mengidam you all? Meh la kongsi bersama...

30 comments:

  1. Kakak ketawa dulu Queen:) aneh kan org mengidam nie.

    Kakak dulu nak makan telur ikan merata Johor cari Queen. Hampir dua bulan baru dapat. Telur ikan mayong kan besar-besar. Dapatnya pun MIL (dah arwah dah) pesan dgn apek pasar dah dpat legaanya Allah aje yg tahu:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg aneh kak.. kalo org x fhm kata kita mengada-ngada pula..

      2 bulan kak? alahai kalau Queen mau meraung dah tu agakanya..
      btl tu bila dh dpt mmg rasa lega sgt2..

      Delete
  2. as salam,

    akk penah dengar cerita, ada org ngidam nak makan tayar kereta..pelik kan..btw take care ey :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam..

      mengidam mkn tayar kereta? mmg sgt pelik la tue...
      thanx!

      Delete
  3. kedai cendol tu nama dia cendol durian borhan,kalu nak ke tg.karang kedai dia belah kanan..
    akak setakat ni peknen xder la ngidam yg pelik2..cuma terasa nk makan sesuatu tu mmg rasa mcm nak sgt2,tp alhamdulillah mmg dpt makan semua yg akak nak tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah kalau dpt mkn semuanya kak...

      Delete
  4. assalamualaikum queen...seronokkan bila mengandung ni benda yg kita n dan idamkan pasti akan dicarikan hubby sampai dapat....:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam mana.. bkn setakat hubby je yg mencari.. adik beradik mak ayah pun tolong gak cr smp dpt... :)

      Delete
  5. sy taktahu lah dh mula mengidam ke belum tp fasa nak makan mcm2 tu dah dtg..pantang tercium bau je sy nak.ajak fendy pi cari..tp tahap kesabaran tu masih tinggi la..kalau xdapat hari tu, si fendy pujuk sy tggu esok lusa tulat..sy ok je.yg bestnya dia akn usahakan jgk smp dpt.tmasuk la mak dia, mak sy...tunaikan je apa sy nak makan...hihihi

    ReplyDelete
  6. liya dulu masa ngandungkan qalesya ngidam nk makan daging kangroo hahaha ....

    ReplyDelete
  7. alhamdulillah, nasib baik ngandung 5 anak x mengidam....berdoa juga jgnlah mengidam, bukannya apa cian pulak kat hubby dan baby....

    mmg pelik feel org mengidam ni...perubahan hormon juga.....

    ReplyDelete
  8. nyums.. sedapnya lempeng dgn sambal ikan bilis tu sal.. k.eita yg tk preggy pun jd teringin nk mkn.. huahua

    ReplyDelete
  9. oho..best entry akak kali nie
    alhamdulillah bende akak x susuh..tp nk sgt kn.crk lak x de..
    ila x de rase nk sgt tu..mkn je semua cume teringn bende kite da mkn x de kt area ni.mmg best sume layan.samp ramai lak tnye x de nk mkn ape2 ke?meh bwkn..meh mak carik kan..oho x de lak sgt2 rase nk sgt.
    time hadiff 7 bln bru ckp kt azhar nak cempedak.da die jauh.saggp blk weekend bwk cempedak.n sedih bkn musim.asal die bwk blk cempedak kosg..n da samp time musim kot.kampg ade..cempedak.mule2 musim.haha yg kuar due ulas kiri kanan n btg tgh tu.sebiji mcm "tut".mmg family ila cousin byk laki.mak cik2 ckp memg boy.tp scan mmg boy da.tp punye crk cempedak.pastu da musim.hri2 mak goreng..haha..spe mimpi o ngidam buah mmg boy.org tua ckp.wallahualam...

    ReplyDelete
  10. suka N3 ni.. teringat waktu2 preggie dulu.

    ReplyDelete
  11. hanya org mengidam ja tau mcm man aras,kan...biarlah org lain kata mengada2...

    akak dulu masa anak pertama sampai anak ke 4..suka makan kerak nasi...sengaja msk nasi guna dapur gas,biarkan lama supaya berkerak...sampai ada yg menyindir tak pandai masak nasi..

    ReplyDelete
  12. baguslah kalau yg diidam tu dapat dan ada yg tolong dapatkan....sayadulu..ish..malas nak cerita.....tak best ..heeheeh

    ReplyDelete
  13. mengidam ni kenkadang bukan isteri aje tetapi ada dengar cerita si suami mengidam pun ada... haaa3x... tapi biasanya mnegidam ni bab makanan jee...

    ReplyDelete
  14. memang mcm2 cara org mengidamkan... hehe... allhamdulillaj, setakat ni akak belum pernah mengidam pelik2...

    ReplyDelete
  15. sib baikk kitee x mengidam pelik2 kan dik
    tapi kata ustaz selalunya kalau yg pelik2 tuu lebih kepada hasutan syaitan .. mengikut nafsuu .. kalau kita sabar dan istirfar , cuba elakkan insyaallah boleh .. sbb dlm islam x der istilah mengidam .. selalunya ia adalah rasa naluri kita yg lebih kepada ingin kan sesuatu , cuma minda permainkan kita dgn meletakkan kepentingan kerana kita mengandung .. itu sahaja ;)

    ReplyDelete
  16. ALHAMDULILLAH.. ISTERI SAYA SEMASA MENGANDUNG TIDAK PERNAH MENGIDAM DAN MINTA ITU, INI..

    ReplyDelete
  17. Saya pun tak pernah ngidam... hehehe

    ReplyDelete
  18. hee..comel je cite ni..blom ada experience lg...xleh share >_<

    ReplyDelete
  19. pergh...macam mengidam plak kancil tengok gambar2 mu nie Queen

    ReplyDelete
  20. cerita pakjoe datang terjah di blog nie... 4 c joe bg dekat blog nie cute,cun,comel,cantik niceeeeeee entry ..terjah sini sama k ada mcm2 tip tuto pakjoe nk kongsi dgn tuan blog..lg 1 klo tuan blog komen dekat blog pakjoe sekali pakjoe kn bls blk komen dekat blog nie,http://pakjoe-pakjoe.blogspot.com/2011/12/korang-semua-jomlah-join-this-group.html

    ReplyDelete
  21. Jagung n burger makanan kegemaran masa mengandung!

    ReplyDelete
  22. masa mengandung rasanya tak mengidam apa2lah queen..

    cumanya bila solat aje...mengantuk sgt2

    ReplyDelete
  23. terliur aku melihat lempeng itu... huhu

    ReplyDelete
  24. ololoooo sweet je MIL akak n sweet gak rs akak sampai nangis2... :-)

    ReplyDelete
  25. sweet je.. nasib baik boleh makan yang MIL buat tu.. kalau nak jugak yang orang jual tak ke haru nak mencariknya.. ;)

    ReplyDelete
  26. Oo gini eh org mengidam? Bleh nangis kalo xdpt..ya Allah.., jauhkanlah..kesian kat suami nti..:')

    ReplyDelete

Carian Anda...

Loading...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...